Szüret

A SZÜRET

 

 

Talán nem tudják de érdekes adat, hogy az olajbogyó 7-8 hónap alatt érik be hasonlóan mint egy emberi embrio.

Az ősz beköszöntével a termelők le sem veszik a szemüket az olajfákról, hogy eldöntsék melyik napra teszik a szüretet, ami később nagyban befolyásolja az olaj minőségét.

Ez általában októbertől februárig esedékes, attól függően, hogy a termelő mit szeretne, zöldebb vagy érettebb gyümölcsöt. Természetesen függ a bogyó fajtájától is, van amelyik hamarabb és van amelyik később érik be. És nem utolsó sorban számításba kell venni az időjárást is.

A régebbi idők hagyományos szüretelése általában decemberben történt, mikor a bogyó már kellőképpen érett volt. Mára ez már sokat változott, sokan azt mondják, hogy a legoptimálisabb mikor az olajbogyó elkezdi megváltoztatni a színét zöldről lilásra. Erről részletesebben az olivaolaj fajtái című bekezdésben olvashattok a korai és a hagyományos szüretelés bekezdésnél.

A lényeg, hogy mikor elérkezik az idő a technikusok mintát vesznek a termésből, hogy megtudják az olajbogyó olaj és polifenol tartalmát és arányát, meghatározva ezzel a szüret konkrét napját.

A szüretre különböző módszerek léteznek.

Kézi szüretelés: ez a legrégebbi és egyben leghagyományosabb. Általában alacsonyabb fáknál alkalmazzák. Ez az a módszer ami a legjobban megkíméli a fát, és annak gyümölcsét, viszont a legköltségesebb is. 1 óra leforgása alatt kb 10 kg olajbogyót szed le egy ember.

 

Gereblyézés: egy tipikus erre a célra készített gereblyével átfésülik az ágakat, majd a bogyót a földre kiterített hálóban gyűjtik össze. Ennek ma már létezik gépi változata is.

 

Botozás: a fa koronáját hosszú botokkal addig ütik, míg a gyümölcs lehull a kiterített hálóba. Ennek is létezik mechanikus változata.

Fix háló kifeszítése: ebben az esetben megvárják míg a gyümölcs magától leesik a már előre kifeszített hálókba. Ennek hátránya, hogy a gyümölcs túl érett lesz.

Szüretelőgép: ez a vibrációs technikát használja. Két karjával átöleli a fa törzsét, és a bogyókat lerázza a hálóba, vagy a gép által kifeszített fordított esernyős ponyvába. Ezek a gépek és traktorok csak az annak megfefelő területen és ültetvényen tudnak dolgozni. Hegyoldalban vagy sziklás területen ez alkalmatlan.

 

 

Betakarítógép: sok fiatalabb ültetvényen ezt a módszert alkalmazzák, ahol a fákat szándékosan közelebb ültetik egymáshoz, hogy hatékonyabb legyen a szüret. Az ilyen típusú olajfaligeteket intenzívnek vagy szuperintenzívnek nevezik. Spanyolországban Cordobában és Sevillában találunk a legtöbbet, míg más országokban főleg Kínában, Ausztráliában és Amerikában.

 

Fontos tudnivaló:

Lényeges, hogy soha ne keveredjen össze a frissen szedett bogyó a már földre hullottal, mert az nagy mértékben befojásolja, ronthatja az olaj minőségét.