Termesztés

A TERMESZTÉS

 

 

A jelenlegi adatok szerint 57 országban termesztenek, viszont 179-ben fogyasztanak olívaolajat. Minden 10. másodpercben a lakosság elfogyaszt 1 tonna olívaolajat és 1,2 tonna csemege olajbogyót. Ebből az 57 országból csak 11 ami említésre méltó. Ezek mennyiségi nagyságrendben: Spanyolo., Töröko., Olaszo., Görögo., Szíria, Marokkó, Tunézia, Portugália, Algéria, Argentína, Jordánia. Több mint 50%-a a termésnek Spanyolországból származik, amiből 20% csak Jaén tartományból. Ami azt jelenti, hogy minden elfogyasztott ötödik liter olajat, ebben a kis andaluz tartományban termesztettek.

 

 

Sokan azt hiszik, hogy az olívaolaj nagyhatalma olaszország, ami annak köszönhető, hogy a boltokban szinte csak olasz márkákat találunk. Természetesen az olaszok is rengeteg olívát termesztenek, és hozzá kell tenni, hogy nagyon sok ebből kiváló minőségű. Az 1956-os szokatlan hideg óta, ami majdnem az egész országot érintette, nem tudnak annyit előállítani mint amennyit eladnak. Ezért arra kényszerülnek, hogy más országoktól vásároljanak fel mint például a spanyoloktól.

Az olajfa termesztése a legelterjedtebb a mediterrán országokban, habár manapság már kínaban is találunk ültetvényeket.

Jól alkalmazkodik a klímához, (-7ºC – +40ºC) és más szempomtból is elég ellenálló, pont ezért is  léteznek több ezer éves példányok.

Az újonnan ültetett fa 6-7 éves korában kezd érdemleges gyümölcsöt adni, 7-30 év között az növekedési folyamatban van, míg 35-150 év közé tehető a legkedvezőbb termelési időszak. 150 év után kezdődik az elöregedés, ami nem zárja ki a jó termést.

 

 

A téli hónapokban történik az olajfaliget (Olivar) “karbantartása”, trágyázás, metszés stb, míg a nyári hónapokban a kártevők ellen kell védekezni. Fontos hogy legyen megfelelő csapadék, hisz annak hiányát mind a fa mind a gyümölcse megsínyli. A csapadékhiány eredményezheti: a bogyó nem megfelelő növekedését, a kevesebb olajtartalmat, valamint legrosszabb esetben a bogyó leeséséhez is vezethet, nem beszélve, hogy a különböző paraziták is jobban támadják a fát. Ma már sok ültetvény rendelkezik öntözőrendszerrel, ami viszont drágítja a termesztési folyamatot.

Az őszi hónapok a szüretelés közeledtét jelzik.