La Tomatina

Túlérett paradicsom?! ... Se olívaolaj, se só?! ... Nem evésre?!  .... Akkor mire?


Hát persze, a spanyolországi " La Tomatina " fiestáról van szó!


Minden év augusztusának utolsó szerdáján rendezik meg ezt a hatalmas paradicsom háborút Buñol városában, melynek tízezer fős lakossága erre a pár napra megtöbbszöröződik.  A résztvevők a világ minden tájáról érkeznek, mint például Japán, Ausztrália, Anglia, Amerika ...

Egy héten keresztül ünnepi hangulat keretében, finomabbnál finomabb helyi különlegességeket fogyaszthatunk. Mindezt felvonulások, tüzijátékok, zene, tánc és csupa jókedv kísér végig. Az utolsó nap kora reggelén viszont már mindenki a csatára készül, ezért a helyi lakosság különböző fóliákkal és hálókkal borítja be a házak falát, hogy megvédje azt a várva várt paradicsomoktól. 

Délelőtt 10 óra: 

Az utolsó nap ne hagyjuk ki az " El Palojabón " látványosságot, ami nem más mint egy szappannal bekent több méteres rúd, melynek tetejére egy hatalmas spanyol sonkát erősítenek. Aki megszerzi, az viheti!

Délelőtt 11 óra:

Egy kisebb rakéta fellövése jelzi a paradicsom háború kezdetét! Innen számolva 60 percük van a résztvevőknek, hogy kiélvezhessék amire egész évben vártak. Ez a világ legnagyobb zöldség harca, melynek során az utcákat beborítja a paradicsom piros színe, ami folyóként csordogál végig az utakon. Kamionokból szórják a nép közé a több mint 160 tonna paradicsomot, a "tomate...tomate" szót kiabálva. Dobálhatsz, kiabálhatsz, fürödhetsz, minden megengedett, csak érezd jól magad! Az adrenalin szint a tetőfokára hág, egy órára mindenki elfelejti minden gondját, és a pillanatnak él. 

Kezdetek:

De hogy honnan is ered ez az egész? 

1945 augusztusában, a helyi ünnepek alatt, az óriás bábúk felvonulása során néhány fiatal vitába keveredik a felvonulókkal, és a közelükben lévő zöldséges pult paradicsomaival kezdik el megdobálni egymást, míg a helyi rend őrei véget nem vetnek a perpatvarnak. Az ezt követő évben a fiatalok megismétlik a zöldségháborút, a már otthonról hozott paradicsommal. Ezt a jó hagyományt megőrizve, mára már egy gigafiestává nőtte ki magát a Tomatina.     

A háború vége: 

A nagy csata után lehetőség van egy helyi gyors zuhanyra, annak ellenére hogy a paradicsom jó hatással van a bőrre, de azért szembe kerülve csíphet is. Valamint a gyors munkának köszönhetően 3 órával később már nyoma sincs a harcnak.    

Jó tanácsok:

- Ruházat: zárt cipő, ruha amit nem sajnálsz, búvár-, vagy úszószemüveg. 

- Ha éretlenebb paradicsommal találkozol, óvatosan bánj vele, nehogy fájdalmat okozz vele valakinek. 

- Ha féyképezni szeretnél, jobb ha vízálló kamerát vagy telefont viszel magaddal. 

- Keress időben szállást, mert hamar lefoglalják őket.

- Reggel 7 órakor bezárják a bejáratot, ezért igyekezz időben odaérni. 

- Vigyázz a paradicsomot szállító kamionokkal. 

A gyerekeknek is: 

A szervezők nem feledkeznek meg a fiatalabb korosztályról sem. A " Tomatina Infantil "-on 4-14 éves gyerkőcök vehetnek részt, és elhihetitek nagyon élvezik. 


Reméljük felkeltettük érdeklődéseteket, és kedvet kaptatok hozzá. 

Jó csatát, Paradicsomra fel!


Info: 

- Buñol város hivatalos oldala: http://www.xn--buol-hqa.es/ 

- La Tomatina hivatalos oldala: http://latomatina.info/