Nochebuena y Nochevieja

Ahogyan a spanyolok ünnepelnek Karácsonykor és Szilveszterkor !


Biztosan sokan kíváncsiak vagytok, mik a karácsonyi és szilveszteri hagyományok más országokban!

Hoztunk Nektek néháy érdekességet az iberiai félsziget lakóinak szokásairól. 

A Karácsony alapvetően vallásos ünnep, de a tradíciók régiónként változnak. Mint például az északi baszk földön az ajándékot nem a Mikulás hozza, hanem az Olentzero. Az öreg, nagypocakos, pityókás szenesember a rosszcsontoknak kis zsákban szenet hoz. 


A spanyol gyermekek többsége a Január 6-át várja igazán, hisz ekkor jönnek a Három Királyok ( Reyes Magos ) látogatóba.   Gáspár ( Gaspar ), Menyhért ( Melchor ), Boldizsár ( Baltazar ) , körbeutazza az egész országot, cukorkákat és különböző édességeket osztogatnak, és 6-án reggelre becsempészik az ajándékokat a fa alá. 

A karácsonyi menüt is nagyban befojásolja, hogy mely területen járunk. A legtöbb ünnepi asztalon megtaláljuk az ibériai sonkát, az érlelt manchego sajtokat, és természetesen a tenger gyümölcseit. Főételként kedvelt a sütőben sült báránycomb, és a tengeri keszeg. Desszertnek aprósüteményeket ( polvorones, mantecados ) kerülnek az asztalra, de a nagy kedvenc a turron, ami egy mandulás édesség tábla csoki formájában. Mindezek közül számomra a legkülönlegesebb a Királyok kalácsa. Ez a mennyei manna kelt tésztából készül, narancsvirág vízzel ízesítve, kandírozott gyümölcsökkel és mandulával díszítve. Belsejében két kis csomag rejlik. Az egyik egy kis porcelánfigura, mely szerencsét hoz az elkövetkezendő évre. A másik egy száraz bab, ami ha a mi szelet kalácsunkba kerül, az azt jelenti, hogy fizethetjük a desszertet. 


Karácsonyfát általában mindenhol állítanak, de a Betlehemezésnek sokkal nagyobb hagyománya van. 

Mégis amiért igazán megőrülnek a helyiek az a Karácsonyi Lottó. Az egész ország lottó lázban ég december 22-ig, mikor élő közvetítésben láthatják és hallhatják " A Kövér " (El Gordo ) kisorsolását. Maga a sorsolás is egy igazi kuriózumnak számít, mert az óriás gömbből kigördülő fa golyócskákon lévő számokat, iskolás gyermekek énekelve hirdetnek ki. 

Végül ne feledkezzünk meg a szilveszter esti harangozásról ( Las Campanadas ). Éjfél előtt pár másodperccel megkezdődik a visszaszámlálás, mely során 12 szőlőszemet kell befalni a 12 harangütésre. A mi családunk már évek óta követi ezt a kis kedves hagyományt. Van aki csak nyel és nem rág, van aki mindet betömi a szájába, mint a hörcsög, de a  lényeg, hogy egy se maradjon a tányérban. 

És ahogy a spanyolok mondják: 

Feliz Navidad y Feliz Año Nuevo!