Fallas - Spanyolország legtüzesebb ünnepe

A valenciai Fallas a spanyol fiesták közül az egyik legfontosabb és legkülönlegesebb, 2017 -óta az Unesco világörökség része. 

  


Kezdetektől Napjainkig!

A Fallas története egészen az XVIII. század végére nyúlik vissza. Az akkori ács és asztalos mesteremberek védőszentjüknek (San José) tisztelegve, valamint a tél búcsúztatására, elégették felesleges hulladék faanyagaikat és egyéb öreg lim-lomjaikat.

   

Az évek múlásával megjelentek a különböző bábúk, melyet később felváltottak a már szépségre és látványosságra törekvő szobrok (Ninots), amit már nem az ácsok hanem művészek készítettek. A figurák témája azonban a mai napig is hasonló. Karikatúrás stílusban, szatírikus és gúnyolódó hangulatban jellemzik az adott időszak közéleti eseményeit és aktualitásait, mint a politika. A szoboregyüttesek szavazás alá kerülnek, melyből a zsűri kiválasztja a legjobbakat és díjjal jutalmazza azokat, bekerülve ezzel a Fallas történelmébe. 

      

    

A világítás művészete!

Március 8-án este felavatják azokat az utcákat, ahol égősorok ezreit helyezik el. Minden évben más és más dekorációval rukkolnak elő, melynél nem ritka, hogy zenés előadással kombinálják a fények játékát. Ezért sok túrista szívesebben gyalogolja végig az utcákat az esti órákban, hiszen a látvány egyedülálló. Tapasztalt zsűri díjjazza a legkreatívabb munkákat. 

  

A Fallas tagjai!

Az egyesületek tagjai általában a környéken lakó szomszédokból áll össze. Minden fallas rendelkezik közösségi házzal (Casal Faller), az év során itt tartanak különböző megbeszéléseket, rendezvényeket. Minden évben megválsztják az elnököt (Presidente) és egy nő (Fallera mayor) és egy leánygyermek (Fallera Mayor Infantil) "háziasszonyt". Ők képviselik az egyesületet a hivatalos rendezvényeken. De a legnagyobb megtiszteltetés ha valakit beválasztanak a város 13 udvarhölgye közé. 

        

Hagyomány és tradíció!

A Fallas egyik legszebb eleme az emberek hagyományos öltözéke, melyből kétséget kizárva a nők ruhája a leglátványosabb. Ez a díszes öltözék különböző alsó és felső szoknyákból, harisnyából, fehérneműből, fűzőből, kötényből, kendőből és egyéb kiegészítőkből áll. A legszebb maga a szoknya anyaga hagyományos valenciai mintázatával. Frizurájuk 3 kontyból áll, hátul egy nagyobb, két oldalom laposabb, melyet különböző díszes hajtűkkel fognak össze. Ezek a ruhaköltemények igen költségesek, áruk nem ritka, hogy eléri a 12.000 eurót.

                       

Virágáldozat - Ofrenda !

Március 17-18-án hosszan tartó felvonulás alatt a Fallasok tagjai virágcsokorral tisztelegnek a védőszentjük (Virgen de los Desamparados) előtt. A 14m magas favázból készült szent palástját a csokrokból rakják ki. 

   

Amikor a durrogás kötelező!

Az ünnepek alatt folyamatosan találkozhatunk kisebb nagyobb tüzijátékokkal, melyek közül a leghangosabb a Mascletá, amit a Városháza előtt tartanak 19 napon keresztül, minden nap 14 órakor. Az 5-7 perces ritmusos dübörgéshez 120kg lőport használnak el, melynek végén a zaj eléri a 120 decibelt, amibe a föld is beleremeg. Reggeltől estig szabadon mehet a petárdázás, mely kicsit és nagyot egyaránt lázba hoz. 

   

Fiesta és Gasztronómia!

A már említett hagyományok mellett az irodalmi élet is teret kap, színdarabok, versek, novellák és egyéb alkotások formájában. A bikaviadal tér kapui is megnyílnak a nagyközönség előtt. És mint minden jó spanyol fiestánál a zene sem maradhat el. Típikus valenciai muzsika szórakoztatja mind a túristát mind a helyieket. 

       

De ne feldkezzünk meg a gasztronómiáról sem. A hagyományos Paellak mellett az egyszerű bocadillok ( bagett szendvics) is nagy népszerűségnek örvendenek. Amiből mégis a legtöbb fogy az az égetett tésztából készült Churros, és a sütőtökös fánk (buñuelos de calabaza). Mindekettőt forró olajban sütnek ki, és cukorba forgatva, forró csokoládéval fogyasztanak. Szerte a városban utcai árusok kínálják finomságaikat. 

    

Az égetés estéje - Nit de la Cremá

A Fallas lezárásaként március 19 estéjén a város lángba borul. Este tíz órától megkezdődik a szobrok elégetése, kivéve azt a pár darabot (Ninots indultats) ami megmenekül és a Fallas múzeumba kerül. Utoljára a város háza előtt lévő figurákat égetik el, mely nem vesz részt a versenyen. A Fallas tagjai sírva nézik végig ahogy a szobrok a láng martalékává válnak. 

A tűz kialszik, de az emberek szívében a parázs tovább él, hogy egy év múlva újra lángra kapjon.