Olívaolaj Otthon

Hogyan használjuk az olívaolajat otthonunkban. Tanácsok, trükkök, ötletek és egyebek.


Miért használjunk olívaolajat?


A válasz roppant egyszerű: Mert egészséges!!!

A növényi eredetű zsiradékok sokkal egészségesebbek mint az állati eredetűek, mert szegényebb telített zsírsavakban, viszont gasdag egyszeresen telítetlen zsírsavban, ami az extra szűz olívaolaj esetében 75%-ra tehető. Rengeteg kedvező élettani hatásával hozzájárul egészségünk megóvásához és annak javulásához.

A mellett, hogy egészséges nagyon finom is, sok esetben feljavítja az étel íz és aromavilágát. 


Nyersen vagy hevítve?


Minden tévhitet eloszlatva biztosan állítjuk, hogy nyugodtan lehet sütni-főzni az olívaolajjal. Csak arra figyeljünk oda, hogy ne hevítsük túl, vagyis ne érjük el azt a bizonyos füstpontot (ez egyébként minden zsiradékra és olajra érvényes).

Az olívaolaj füstpontja minimum 180°C-ra tehető, ami azért elég magas. Ez azt jelenti, hogy mindenféle konyhai műveletnél használható, legyen az frissen sütés, főzés, párolás, sütőben sütés...

De ha ez igaz akkor miért állítják sokan, hogy nyersen kell fogyasztani? Azért mert ez a legtökéletesebb formája, és a legegyszerűbb is, valamint azért mert nem értenek hozzá.


Milyen olívaolajat érdemes otthon tartani és használni?


Mindenképpen hidegen sajtolt minőségi extra szűz olívaolajat keressünk. Ami igazán ideális:

- Egy nagyobb kiszerelésű palack, ami általában kedvezőbb liter/ár aránnyal rendelkezik. Sokan idengenkednek ettől, mondván nem fogy belőle annyi. Nyugalom erre is van megoldás. Először is jó tudni, hogy ha kibontjuk az olajat az több hónapig is tökéletesen megőrzi minőségét, ha megfelelően tároljuk. Szintén bevett módszer, hogy megosztjuk családtaggal, baráttal, szomszéddal. Az se ilyesszen meg senkit, hogy a nagy kiszerelés majd kényelmetlen lesz használni, vagy hogy túl sok helyet foglal. Erre a célra léteznek a különböző olajkiöntő kannák, melyet nálunk is megtalálhattok a shopban. 


- A nagyobb kiszerelésű mellett mindnképpen tartsunk egy vagy több, magasabb minőségű prémium extra szűz olívaolajat, melyet nyersen használunk majd salátára, pirítósra, szószokba, pürébe, krémlevesbe ...

Sokan szokták kérdezni, hogy akkor ezekkel a prémium olajokkal nem is lehet főzni? De lehet csak költségesebb. Arra azért figyeljünk oda, hogy van egy két olyan olaj, amit a gyártó kizárólag hevítés nélkül ajánl. 

Nyugodtan használhatunk egyszerre két -három félét is ( lágyabb - intenzívebb ), mert így össze tudjuk hasonlítani őket, hogy tudjuk melyik ízlik jobban, vagy hogy ételeinket tökéletesen tudjuk kombinálni. 


Hogyan tároljuk az olajunkat?

           

Annak érdekében, hogy az olajunk megőrizze minőségét oda kell figyelnünk pár dologra. 

Az olívaolajnak 3 fő ellensége van! A levegő, a fény és a hőmérséklet, és mind a három az oxidációhoz, vagyis a romláshoz vezet. Ha a palackunk nem sötétített, akkor a spájzban, vagy a szekrényban kell tartani, de semmiképpen nem az ablakban. Használat után zárjuk vissza a palackot, hogy ne kapjon levegőt. És ne hagyjuk hőforrás (sütő, tűzhely, radiátor) közelében. 

Az olívaolajat többször is lehet használni, de arra figyeljünk oda, hogy hasonló alapanyagokat süssünk benne (zöldség  - hús - hal) és utánna mindenképpen szűrjük le, mivel az ételmaradék elősegíti az olajunk romlását. Tároljuk a megfelelő körülmények között a következő használatig, melyre tökéletes kiegészítő a rozsdamentes acél tárolóedényünk szűrővel. Mire figyeljünk oda a frissensütésnél?


- Használjunk kevesebbet belőle (mint pl a napraforgó olajból), mert hevítés során megnő a térfogata!

- A lehető legkevesebb nedvességgel tegyük az olajba az ételt, mert a víz elősegíti annak romlását. 

- Ne keverjünk össze különböző fajtájú olajakat, mert mindnek más és más a füstpontja. 

- Ne hevítsük túl, hogy megőrizze kedvező élettani hatásait. 

- Ha tehetjük válasszunk kifejezetten frissen sütésre ajánlott olívaolajat, mint az Almaoliva Especial Gastronomia. 

Jó tudni, hogy az extra szűz olívaolajban való sütés egészségesebb egyéb olajoknál. A sütés elején egy külső réteg keletkezik az ételünkön, ami meggátolja, hogy a folyamat során több olaj szívodjon fel abba, ezáltal a kalóriabevitel is alacsonyabb lesz, és az ételek tápértéke magasabb marad. 


Szelektív tárolás!


Mit tegyünk a használt, már nem kívánatos főzőolajjal?

Soha ne öntsük a lefolyóba, a wc-be, vagy a kukába. Vigyázzunk környezetünkre és tároljuk azt szelektíven.

Ehez szintén ajánlunk egy kis segítséget, ami egy praktikus fedeles tölcsér, amit könnyedén egy flakon tetejére lehet tekerni, és használni amíg az üveg meg nem telik. Érdeklődjünk településünk polgármesteri hivatalában, vagy az illetékes szervnél, hogy hol lehet leadni a használt olajat.