Aktuális híreink - Rincon de la Subbetica extra szűz olívaolaj abszolút világelső

Az Almazara de la Subbetica telibe tarolt a "The World's Best Olive Oil" 2018/19-es ranglistáján.  
Sokat szoktuk emlegetni, hogy ilyen meg olyan díjakat nyernek olajaink. 

Elmondjuk kicsit részletesebben mit is jelent ez és miért fontos. 


Szerte a világon különböző időpontokban rendeznek nemzetközi olívaolaj versenyeket, melyekkel a márkák és présházak szakmai elismerést szerezhetnek maguknak. 


A részvétel bizonyos feltételekhez és előírásokhoz kötött, melyeket szigorúan be kell tartani. 

 • Rendelkezni kell egy minimális gyártási, palackozási mennyiséggel minden egyes márkából amit beneveznek. Ez versenyenként változó, de megközelítőleg 1500 literről beszélhetünk. Habár az utóbbi időben egyre több versenyen hoznak létre egy külön kategóriát azok számára akik nem érik el ezt a mennyiséget.
 • Egy azon cég csak bizonyos számú márkával nevezhet be. Pl. Sol D'Oro (olaszország) 3 különbözőt engedélyez. 
 • A meghatározott időn belül be kell küldeni a nevezési űrlapot, nevezési díjat, eredeti felcimkézett palackokat és egyéb dokumentumokat mint a laboratóriumi vizsgálat. 

A cégek által beküldött mintákat szigorúan csak vakon kóstolás során hozzáértő nemzetközi zsűri pontoz. Érdekessége, hogy a kóstolás hivatalos kóstoló poharakból történik, melyben nem látható az olívaolaj színe. Kizárólag az illat és ízvilág alapján döntenek a szakértők. 


Általában 5 kategóriában lehet indulni:

  • Lágy gyümölcsösségű Extra szűz olívaolaj
  • Közepes gyümölcsösségű Extra szűz olívaolaj
  • Intenzív gyümölcsösségű Extra szűz olívaolaj
  • Ökológiai Extra szűz olívaolaj
  • Extra szűz olívaolaj - Fajtaolaj


Mivel azonban a rengeteg verseny közül elég nehéz eldönteni melyik a jobb és fontosabb, így 2012-ben Heiko Schmidt német olívaolaj szakértő és profi kóstoló, létrehozta a World's Best Olive Oil ranglistáját, mely röviden összefoglalva egy összesítés bizonyos nemzetközi versenyek végeredményéből. 


A 2018/19-es évadban 8 verseny helyezései alapján kaphattak pontokat az olajok. (Expoliva, mario Solinas Award, Ovibeja, Agroliva, Evooleum, Leone D'Oro, Sial Olive D'Or, Sol D'Oro).

A maximális pontszám egy aranyért 30-40 pont lehet. A 40 pontot azokért a versenyekért adják, ahol az előírások szigorúbbak és a mintákat hivatalos közjegyző szedi be a présházaktól. 


És akkor nézzük az idei évad (2018/19) ranglistáját. 

Az Almazara de la Subbetica telibe tarolt idén. Négyből négy, vagyis minden kategóriában elhozta az aranyérmet: legjobb extra szűz olívaolaj, legjobb öko extra szűz olívaolaj, legjobb présház, legjobb öko présház. 

           


Ez egy fantasztikus elismerés, és csak gratulálni tudunk hozzá, de az egészben a legjobb, hogy a nyertes olajat nálunk is megvásárolhatjátok, ami nem más mint a Rincón de la Subbetica.

Ez az ökológiai hojiblanca fajtaolaj 2003-óta több mint 300 díjat tudhat magáénak, melyből csak az utolsó 5 évben 180-at szerzett. 

Az idei WBOO ranglistát egy brutásil 259 pontos első hellyel vezeti, melyet második helyen a Venta de Barón követ 195 ponttal, míg a harmadik helyen a Casas de Hualdo Picualja áll 139 ponttal. (Ugye látható a külömbség)

      

A tavalyi győztes a Knolive Epicure szintén fantasztikus olívaolaja a 4. helyre szorult (120p), melyet az Oro Bailen Arbequina márkája követ (107p), ez utóbbit szintén megtaláljátok palettánkon. Csakúgy mint a Parqueoliva Serie Oro (96p) etra szűz olívaolaját, mely szintén az első 10 között végzett. 

A Top 10 listában kizárólag egy olasz olaj tudott beférkőzni a 9 spanyol mellé.

Összesítésben az 52 márka ami felkerült az idei listára: 33 spanyol, 10 olasz, 6 portugál, 2 argentín, 1 brazil. 


Az ökológiai ranglistán a már említett Rincón de la Subbetica mellett szintén megtaláljuk az Almaoliva BIO olívaolaját (7.hely) és a szintén nagy kedvencünket az Abbae de Queiles arbequina csodáját (11.hely). 


Mindezeket figyelembe véve bátran állíthatjuk, hogy Spanyolország világelső olívaolaj előállításban, mind mennyiségben, mind minőségben. 


Te se gondolkodj sokat és vigyél haza ezekből az isteni nedűkből, mert nem sokszor büszkélkedhet vele az ember, hogy " A világ legjobb olívaolaját fogyasztja otthon!"