Az olajbogyó szüretelése

Mikor és hogyan szüretelik a mediterrán kincset, az olajbogyót?!


Spanyolországban az olívaolajhoz használt olajbogyók szüretelése október és december között történik, amikor a bogyó a legoptimálisabb stádiumában található. 

Habár az általunk is forgalmazott magas minőségű, prémium extra szűz olívaolajokat már a kampány elején leszüretelik, ami az összes termésnek csak egy kis hányada.


A bogyók húsában a zsírképződés (lipogenesis) június és december között történik, melynek mennyiségét és minőségét több tényező is befolyásolja ( a termőterület földrajzi elhelyezkedése, a klíma, a fák közötti szabad terület, a metszés, az öntözés, a bogyó fajtája, kártevők jelenléte...)


A szüret egyik legfontosabb pillanata, maga az időpont kiválasztása, hogy konkrétan melyik nap kezdjék meg a betakarítást. 

Pár évvel ezelőtt még az olaj mennyisége volt a meghatározó, de mára már az organoleptikus tulajdonságok (íz, illat), és az egészséges élettani hatások sokkal fontosabbak. Úgy mint a polifenol és az oleocanthal tartalom, valamint a vitaminok és az ásványi anyagok mennyisége. 
Amikor végre elérkezik a várt pillanat, megkezdődik a betakarítás, melyre különböző módszerek léteznek. 


Kézi szüretelés: 

régi, hagyományos módszer, melyet általában alacsonyabb fáknál alkalmaznak. Hátránya, hogy elég költséges és lassú, előnye viszont, hogy kevésbé sérül a fa és annak gyümölcse. 
Gereblyézés: 

speciális, erre a célra készített gereblyével átfésülik az ágakat, melyről a bogyó a kifeszített hálóba hullik. Ennek ma már gépesített változata is létezik.
Botozás:

a fa koronáját hosszú botokkal addig ütik, míg a gyümölcsök a kiterített hálóba hullanak.
Fix háló kifeszítése:

ebben az esetben a gyümölcs magától esik a kifeszített hálóba. Ezt ma már kevés helyen használják, hisz így csak az érett gyümölcsöket lehet összeszedni. 
Szüretelőgép:

a gép karjai átölelik a fa törzsétés és vibrálással a hálóba, vagy a saját ponyvába rázzák a bogyókat.


     


Betakarítógép:

Az úgynevezett intenzív és szuperintenzív ültetvényeken alkalmazzák, ahol az olajfák ennek megfelelően lettek elültetve ( egymáshoz közel )
Ezek a gépek és traktorok nem minden ültetvényen használhatók, gondolunk itt a hegyoldalakra és sziklás területekre, ahol nem ritka az 1000m-es tengerszint feletti magasság. 


Ami viszont minden esetben nagyon fontos, hogy a frissen szüretelt olajbogyó, ne keveredjen össze, a már földre hullott bogyókkal, hisz az nagy mértékben ronthatja vagy tönkreteheti az olaj minőségét. 


A szüret a nap bármely szakában történhet, akár este is, ha napközben a hőmérséklet túl magas. 

Ezt követően az olajbogyót a présházba szállítják, hogy minél hamarabb megkezdődjön annak feldolgozása. A szállítás során arra kell figyelni, hogy a bogyó ne sérüljön, hisz az csökkenti az olívaolaj minőségét. Ezért nem túl célszerű túl sokat egymásra halmozni, mert akkor az alul lévő bogyók összenyomódnak, és gyorsabban oxidálódnak, és erjednek.
A szüret és a termelés megkezdése között nem telhet el több mint 24 óra. 

A legfinomabb és legegészségesebb olajakra viszont az jellemző, hogy a szüret után a bogyót azonnal a malomba szállítják, ahol nem kerül tárolásra, hanem azonnal megkezdik az olaj kinyerését. Bizonyos présházakban ezt akár 2 órára is le lehet csökkenteni. 

Minél jobban vigyáznak és kényeztetik a bogyót a szüret során, annál jobb minőségű olajat eredményez, ez viszont a költségek növelését is jelenti, amit presze végül a fogyasztónak kell megfizetni. 


A folytatásból részletesen megtudhatjátok, hogyan történik a termelés.